Bewitched cartoon Samantha
Image: Table Top Bewitched

TV gids uit 1965 metSamantha and Darrin op de coverBewitched is al heel lang mijn favoriete TV serie. De naam van mijn site en stal (It's Wishcraft !!!) is ook de titel van episode 103 van de serie.

Wat er gebeurt als een heks en een "gewoon mens" verliefd worden en trouwen in de jaren 60 en 70 in Amerika: dat is Bewitched. Samantha (gespeeld door Elizabeth Montgomery), een sterke en onafhankelijke vrouw met de wereld aan haar vingertopjes (of aan de twitch van haar neus) geeft haar heksenleven op voor de liefde en gaat de dingen op de menselijke manier doen. Haar menselijke echtgenoot Darrin Stephens (gespeeld door Dick York en later door Dick Sargent) is een getalenteerde reclameman werkzaam bij McMann & Tate. Hij is geobsedeerd door het leiden van een "normaal leven", waarin iemand werkt om een goed inkomen te verdienen voor zijn of haar familie. Hij moet constant opboksen tegen afkeurende heksen en tovenaars, zoals Samanta's machtige moeder Endora (gespeeld door Agnes Moorehead).

Samantha en Endora in de keuken Endora is vastbesloten Samantha te bewijzen dat haar "gemengde huwelijk" een enorme vergissing is. Tijdens de looptijd van de show (8 jaar) probeert Endora vele betoveringen op Darrin uit die zorgen voor vernedering en chaos in zijn menselijke wereld, waardoor Darrin's door geld geobsedeerde baas en beste vriend Larry Tate (David White) ook beinvloed wordt. Larry's vrouw Louise (gespeeld door Irene Vernon en Kasey Rogers) is Sam's beste vriendin, maar ze weet niet dat Sam een heks is.
Image: Table Bottom
 
Image: Table Top menu
Image: Table Bottom
 
Image: Table Top

In het tweede seizoen verandert het leven van de familie Stephens dramatisch als Samantha het leven schenkt aan dochter Tabitha (dat seizoen gespeeld door vijf baby's en vanaf het derde seizoen door de tweeling Erin en Diane Murphy). Veel van de vroege Tabitha episodes draaien om de vraag of Tabitha een heks is of een gewoon mens. Dit duurde tot de "grote onthulling" in het derde seizoen. Later (in het zesde seizoen) schenkt Samantha het leven aan een jongetje (Adam) en ook hij blijkt toverkrachten te hebben.

Terugkerende personages in de serie zijn Samantha's favoriete tante Clara, een lieve maar onhandige heks (gespeeld door by Marion Lorne). Door tante Clara's hoge leeftijd verliest ze langzamerhand haar krachten en richt daardoor regelmatig een ravage aan in het huis van de familie Stephens. Ook oom Arthur (Paul Lynde) richt regelmatig een ravage aan met zijn practical jokes, net als haar Shakespeare citerende vader Maurice (Maurice Evans), de slechte grappen vertellende heks Dr. Bombay (Bernard Fox) en Samantha's verlegen heks-dienstmeisje Esmeralda (Alice Ghostley). Elizabeth Montgomery speelt ook de rol van Samantha's vrije en ontdeugende nicht Serena.

Aan de andere kant van de hallucinogene heksenswereld staan de buren Gladys en Abner Kravitz. Gladys, eerst gespeeld door Alice Pearce en later door Sandra Gould, wist meteen dat er iets vreemds was aan het Stephens huishouden en dat iets "niet van deze wereld" aan het werk was aan de overkant van de straat. Abner (George Tobias) geloofd daar niet in. Darrin's moeder, Phyllis Stephens (Mabel Albertson), doet het al niet beter dan Gladys... Ze is altijd getuige van clowneske capriolen maar haar man Frank Stephens (Robert F. Simon en later Roy Roberts) gelooft er niets van. Onder de bezoekers van de Stephens huishouding waren Julius Ceasar (per ongeluk opgeroepen toen Samantha Esmeralda vroeg om een Ceasar salade te maken), George Washington en Koning Henri VIII (zie foto). Bewitched is een situation comedy (sitcom) met veel lagen die veelal als licht en luchtig werd beschouwd, terwijl het eigenlijk een geraffineerde comedy is met veel verschillende culturele thema's.

Henry VIII in Bewitched

Bewitched verdiende bijna twee dozijn Emmy nominaties gedurende de 8 seizoenen dat de serie liep. Marion Lorne en Alice Pearce wonnen welverdiende awards, net als director en producer William Asher (toen Elizabeth Montgomery's echtgenoot). In 1970 presenteerde Bewitched een Kerst episode "Sisters at Heart" over onverdraagzaamheid en racisme en daarvoor werd een speciale Emmy ontvangen, de Governor's Award. Buiten het thema onverdraagzaamheid en "gemengde huwelijken", onderzocht de serie culturele problemen zoals bijvoorbeeld materialisme, menselijke ijdelheid, de bevrijding van vrouwen en massa hysterie. Goed geschreven en uitgevoerd heeft de show gedurende 40 jaar aan één stuk gelopen en bewezen tijdloos te zijn.

Eerste uitzending: 17 september 1964. Laatste uitzending: 1 juli 1972. ABC Overdag: 1968 - 1973. ABC Zaterdagochtend: 1971 - 1973.

Episodes: 254 Episodes (74 zwart wit, 180 in kleur).

Ratings seizoen 1: nr. 2. Seizoen 2: nr. 7. Seizoen 3: nr. 8. Seizoen 4: nr. 11. Seizoen 5: nr. 12. Seizoen 6: nr. 25. Seizoen 7: lager dan nr. 25). Seizoen 8: lager dan nr. 25.

Image: Table Bottom (with top link)